Yahya Kemal Beyatlı

Yahya Kemal Beyatlı

30.04.2013 2648

Yahya Kemal Beyatlı gerçek adı Ahmed Agâhdır. 2 Aralık 1884 günü Üsküp´te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Üsküp´te tamamladıktan sonra öğrenimine devam etmek için İstanbul´a geldi; Vefa İdadisi´ne kayıt oldu. Burada şiir yazmaya başladı. İlk şiiri "İrtika" adlı bir dergide yayınlandı.

 

Çeşitli sebeplerden dolayı Avrupa´ya gitmeye karar verdi. Bu doğrultuda 1903 yılında Paris´e gitti. Burada Fransızca öğrendi. Paris yıllarında birçok ünlü isimle tanışma fırsatı buldu. O yıllarda Fransa´da bulunan Jön Türklerle de tanıştı. Bunlar arasında Prens SabahattinAbdülhak Şinasi Hisar gibi isimler vardı. 1904 yılında Sorbonne Üniversitesi´ne girdi. Dönemin en ünlü tarihçilerinden Albert Sorel´den ders aldı. Albert Sorel´in, Yahya Kemal üzerinde büyük tesiri oldu. Bunun sonucunda tarih üzerine araştırma yapmayı kafasına koydu.

 

Yahya Kemal, 1912´de Türkiye´ye döndü. Hemen tarih üzerine araştırmalara koyuldu. Tarihin onun hayatında önemli bir yeri olacaktı. Bir sohbetinde şöyle söylüyordu: "Ben tarih okuyorum. Tarihi devirleri öğrendikçe yaşım üç yüz, beş yüz, yüz bin oluyor. Yaş, hatıralardan ibaret değil mi?"

 

Bu sırada edebiyatla olan ilişkisi de gittikçe arttı. Darüşşafaka idadisi´nde öğretmenlik yaptı; tarih ve edebiyat dersleri verdi. Bir süre sonra da Darülfünun´da edebiyat tarihi üzerine ders vermeye başladı. Öğrencileri arasında Ahmet Hamdi Tanpınarda vardı.

 

Bu sırada bir yandan da şiir yazmaya devam etti. Şiirleri, Ziya Gökalp´in öncülüğünde çıkartılan "Yeni Mecmua"da yayınlanıyordu. Mütareke yıllarında "Dergah" adlı bir dergi kurdu. Dergide çok sayıda genç isimler yer alıyordu.

 

Lozan Konferansı´nda danışman olarak görev yaptı. Ardından 1923´de Urfa milletvekili olarak meclise girdi. Buradaki görevini 1946 yılına kadar sürdürdü.

 

Yahya Kemal, şiirlerinde aruz veznini kullandı, fakat hece vezni ile yazdığı şiirleri de vardı. Milli tarihe önem veren Yahya Kemal, ´milli tarih´ olmadan ´millet´ olmanın mümkün olamayacağını düşünüyordu.

 

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Yahya Kemal, 1 Kasım 1958´de öldü ve Rumelihisarı Mezarlığı´na gömüldü.

 

YAHYA KEMAL BEYATLI´NIN ESERLERİ VE TÜRLERİ

 

Kendi Gök Kubbemiz(Şiir)

Eski Şiirin Rüzgarıyla(Şiir)

Bitmemiş Şiirler(Şiir)

Rubailer ve Hayyam Rubailerini Türkçe Söyleyiş(Şiir)

Edebiyata Dair(Düz yazı)

Aziz İstanbul(Düz yazı)

Eğil Dağlar(Düz yazı)

Siyasi ve Edebi Portreler(Düz yazı)

Çocukluğum, Gençliğim, Siyasi ve Edebi Hatıralarım(Düz yazı)